Hyvä synnytys

fotolia_21580814_xs.jpgTäydellistä synnytystä ei ehkä ole, tai voi olla, mutta synnytyksen ei tarvitse olla täydellinen ollakseen hyvä. Se, mikä on hyvä synnytys, riippuu siitä, mitä nainen tai mies odottavat ja haluavat. Hyvä synnytys on voimaannuttava. Hyvä synnytys eheyttää. Se kantaa ihmistä ja toimii voimavarana koko elämän.

Epiduraalin tai spinaalin saa synnytyksessään yhä useampi synnyttäjä. Puudutusprosentin mukana kasvaa kuitenkin myös naisten tyytymättömyys synnytyksiinsä. Kivun pois puuduttaminen ei siis saa naisia kokemaan synnytystään hyväksi. Hyvään synnytykseen tarvitaan siis jotakin muuta. Puudutusten mukana lisääntyy erilaisten toimenpiteiden määrä synnytyksessä. Epiduraali- ja spinaalipuudutus ovat lääketieteellisiä toimenpiteitä, eivätkä edes pieniä sellaisia. Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy riskinsä, niin myös näihin. Puudutuksia käytettäessä tämä tulee hyväksyä ja tiedostaa. Jos puudutuksia ei synnytyksessä  käytetä ei se silti tarkoita, että kipu olisi hallitsematonta. Kipuun voidaan vaikuttaa muutenkin kuin lääkkeillä.

Hyvä synnytys alkaa valmistautumisesta. Valmistautumattomalle synnytyksen voimakkuus ja intensiivisyys tulee usein yllätyksenä. Jos oma vartalo on vieras ja etäinen, ei siihen synnytyksen jo alettua ehdi enää tutustua. Itsensä sisälle pitää uskaltaa katsoa jo hyvissä ajoin ennen synnytystä ja mielellään jo ennen raskautta. Raskauden aikana naisella on onneksi 40 viikkoa aikaa tutustua itseensä ja löytää sisältään uskallus ja voima synnyttää. Synnytysvalmennus auttaa Sinua tällä matkalla. Kätilö vierelläsi tämä matka on turvallinen ja helpompi.

Synnytys on hyvä silloin, kun nainen kokee selviytyneensä siitä hyvin.  Se on hyvä silloin, kun hän kokee voineensa itse vaikuttaa siihen ja sen kulkuun ja siihen, miten häntä hoidettiin. Synnytys on hyvä silloin, kun sillä hetkellä, kun vauva nostetaan ilmaan ennen sen ensiparkaisua, nainen ajattelee "MINÄ tein sen!". Hyvä synnytys voi olla lempeä tai raju. Hyvä synnytys voi olla kivuton tai tuskallinen. Hyvä synnytys voi olla luonnollinen tai avustettu, mutta hyvä synnytys on aina SINUN!

"Birth is not only about making babies.
Birth is about making mothers - strong, competent, capable mothers who trust themselves and know their inner strength"
    Barbara Katz Rothman

Aaltojen ääni aamussa. Keinuva vartalo aamun hämärässä huoneessa. Kaunis vartalo kuin tulessa, lämpimässä ja hyvässä tulessa. Kädet kohdun ympärillä, kuin liekkiä suojellen. Aamun viileässä hämärässä, tulessa on vain hän. Tätä tulta on odotettu. Sitä on odotettu pienestä alusta lähtien. Sitä on odotettu ilolla, malttamattomasti, pelollakin.  Aika on vääjäämättömästi kuljettanut heitä sitä kohti. Aika on valmistanut heidät lempeään tuleen. Me muut tunnemme miten tuli aaltoilee, tunnemme vaihtelevan vauhdin kivun vuoristoradalla.  Ääni nousee ja laskee, huipulla kyynel vierähtää suljettujen ripsien lomasta. Matka jatkuu vauhdilla eteenpäin. Sanoja ei juuri ole, on vain hiljaisuus ja luomisen ääni. Maailmassa olemme vain me kolme, siihen on helppo uskoa.

Unensekaisen seesteisyyden tiheä seitti alkaa lopulta antaa periksi. Lanka kerrallaan se antaa periksi ja harvenee. Lopulta se on enää hiljaa häilyvä muisto. Valkenevan aamun täyttää voima. Matalasta murinasta tiedän, että hetki on lähellä.  Äsken aalloilla keinuneen vartalon täyttää raaka voima. Voima saa pyrkimään pystyyn.  Aamun hiljaisuuden täyttää karjaisu. Naarasleijona jostakin sisältä nostaa päätään. Loistavaa! Tätä hetkeä kohti ja varten olemme matkaa yhdessä tehneet. Naarasleijona perääntyy hetkeksi ja tilan täyttää epäusko: "En voi, en pysty, eiiiii!" Liikehdit levottomasti. Kätesi etsii toista kättä ja löytää omani. Minä tiedän, että pysytyt. Tiedän, että selviät. Naarasleijona tulee hiljaa takaisin. Adrenaliinin laajentamissa pupilleissa on tumma kiilto. Miehen vahvat käsivarret ankkuroivat sinut tähän todellisuuteen. Hiljaisuudessa kuulee vain sydämen sykkivän. Rytmi on rauhallinen, päättäväinen.

Syntymän voima ottaa vallan. Vielä hetki, vielä vähän. Vielä kerran! Pieni ihminen, suuri ihme. Uusi elämä! Ihmeellinen hetki, tässä se on. Hetken hiljaisuus ja sitten: Niin odotettu ja kaunis ääni. Niin voimakas ja silti hauras. Sillä hetkellä syntyvät äiti ja isä. Kaunis vauva äidin odottavalle rinnalle. Kädet vauvan ympärillä, kuin liekkiä suojellen. Uuden isän pidätelty itku puristaa minunkin rintaani. Onni olkoon näiden kolmen aina ja ikuisesti! Ikuisesti on heidän myös tämä hetki. Ikuisesti se on myös minun.

Eliisa

 

facebook.jpg